fbpx
  • Naamloos document
 • Europese hypotheekregels vanaf 21 maart 2016

 • Vanaf 21 maart treedt de Europese Hypothekenrichtlijn in Nederland in werking. Dat heeft invloed op onder meer de hypotheekofferte en boeteberekening.

  Wie begin maart een hypotheekofferte aanvraagt, kan al te maken krijgen met de nieuwe regels. In de nieuwe situatie mogen geldverstrekkers geen offerte onder voorbehoud meer uitbrengen. Hun aanbod is meteen bindend. Ze mogen de offerte pas uitbrengen als ze in het bezit zijn van alle benodigde stukken, zoals inkomensgegevens. Geldverstrekkers krijgen wel de mogelijkheid om al eerder een niet-bindende aanbiedingsbrief te geven, waarin bijvoorbeeld de hypotheekrente staat.

  Daarnaast komt er een andere boeteberekening bij vervroegde aflossing en oversluiten. Banken mogen vanaf 21 maart namelijk alleen nog de werkelijke kosten in rekening brengen. Nieuw is ook dat een huiseigenaar meer bescherming krijgt bij betalingsachterstand. En woningkopers moeten straks hun toekomstige woning altijd laten taxeren. Dat is nu meestal niet nodig bij hypotheken onder de 80 % van de WOZ-waarde.

  Verder moeten geldverstrekkers bij hun bindende offerte een standaard informatievel gaan geven: het European Standard Information Sheet (ESIS). Dat maakt internationale vergelijking mogelijk.

  Tweede Kamer

  De Europese Hypothekenrichtlijn (Mortgage Credit Directive) moet uiterlijk 21 maart 2016 in de wetgeving van alle Europese lidstaten zijn verankerd. De Tweede Kamer buigt zich eind januari over de veranderingen. Daarna kijkt de Eerste Kamer er nog naar. Vervolgens komen de wetswijzigingen in de Staatscourant, waarmee ze definitief zijn.

  Kosten

  ‘Veel geldverstrekkers kunnen nog niet precies vertellen wat dit betekent voor hun werkwijze’, zegt Nico Stolwijk, manager Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis. ‘De richtlijn moet consumenten beter beschermen, maar de Nederlandse huiseigenaar wordt er amper beter van. Het kan op onderdelen juist nadelig uitpakken. Zo gaat de hypotheekrente mogelijk omhoog, omdat banken veel moeten veranderen in hun processen. Het baart de vereniging ook zorgen dat woningkopers zelfs voor kleine hypotheken een taxatierapport nodig hebben. Dit jaagt hen onnodig op kosten.’ 

   
Maak een afspraak!